Bakgrund — föreningens bildande

Evert Taube tog det första initiativet till att rädda huset. Redan på våren 1950 fick han höra att Göteborgs Hamn planerade att ta över varvsområdet och riva huset. Han skrev då en artikel i GHT och höll sitt berömda tal från ett fönster i huset.

Föreningens skapare och den drivande kraften bakom räddandet av huset är dock kommunalrådet Alf Hermansson, som den 11 september 1963 tillsammans med Roland Henriksson, Bertil Jeppsson och andra kända namn bildade Kulturminnesföreningen Warfvet Kusten.

Föreningens uppgift var att rädda huset, och man lyckades med detta.

Stadsfullmäktige skänkte byggnaden till föreningen, upplät tomtmark på Maj-Nabbeberget, och gav lån till föreningen för flyttning och restaurering.

Den 1 juni 1967 var allt klart, så som redovisas på sidan om huset. Och föreningens huvuduppgift är nu, som det står i stadgarna, att ”medverka till husets bevarande och inredande”.

Varför medlem?

Om du är intresserad av Evert Taube och hans rötter och uppväxt i den äldre sjöfartsmiljön i Göteborg, Klippanområdet med Varvet Kusten, då är ett medlemskap i vår förening det rätta för dig. Du stödjer därmed bevarandet av Taubehuset, den enda kvarvarande byggnaden från Varvet Kusten och dessutom Evert Taubes barndomshem i Göteborg. Kontakta gärna någon i styrelsen om du har frågor eller synpunkter.

Årsavgift

Årsavgiften är för närvarande 125 kr för enskild medlem. För föreningar och företag är den 600 kr. Årsavgiften bestäms vid varje årsmöte.

Föreningens plusgirokonto är 62 90 67 – 0

Årsmötet

Enligt stadgarna är årsmötet ett ordinarie sammanträde med föreningens medlemmar, och det skall hållas årligen före april månads utgång.

Räkfesten

Den årliga räkfesten äger rum i november. Den är helt enkelt ett allmänt möte med skriftlig inbjudan till medlemmarna i föreningen. Kalaset har vi i festlig inramning i Varvsrummet, till självkostnadspris. Efter måltiden bjuds på berikande underhållning i form av föredrag, kåseri, sång eller musik.

Övrig information

Visningar

Visningar av Taubehuset, Varvsrummet och Everts kammare kan ske efter kontakt med styrelsens ordförande.

Dessutom sker visning i samband med att vi uppmärksammar Evert Taubes födelsedag den 12 mars då vi har öppet hus. Detta evenemang annonseras i GP under rubriken ”Guiden” eller i separat annons i GP under ”Nöjen / Kultur”.

Föreningens telefonnummer är 070-201 32 70 (Henrik Ogstedt)
Föreningens e-postadress är styrelsen@taubehuset.se

Lokaler

Det sker ingen uthyrning av lokaler för enskilda ändamål i Taubehuset. Vi brukar hänvisa till Kustens Hus.

Hitta huset

Taubehusets adress är Taubegatan 3. Närmaste hållplats för spårvagn är Chapmans Torg på Karl Johansgatan. Den når man med linjerna 3 och 9. Från hållplatsen går man västerut och passerar Kusttorget och därefter över Oscarsleden, varefter Taubegatan går in till vänster. Gångvägen är cirka 200 meter. Parkeringsplatser finns både på Kustens Torg och på Taubegatan. Huset syns från spårvagnshållplatsen.